Sosyal Medyada Biz

Şuanda Sitemizde 197 Kategoride Toplam 2110 Ürün Bulunmaktadır.

POLYESTER NEDİR?

Ana Sayfa » Genel » POLYESTER NEDİR?
Fiyat : TL
Ürün No : 7204
Tarih : 20 Eylül 2016
Adet :

Polyester kelimesi, bileşik bir kelime olup, “çok anlamındaki “POLY” ve organik bir tuzu ifade eden kimyasal bir terim olan “ESTER” den oluşur. Polyester ifadesini “ÇOK SAYIDA ORGANİK TUZ” olarakta ifade edebiliriz. Ayrıca ester molekülleri zincirini POLİMER olarak da tanımlayabiliriz.

Doymamış polyester reçinelerin ilk pratik uygulama örneği, 2. Dünya savaşındadır. Fakat cam elyafı ile takviye edilmesi, çok sağlam ve hafif bir malzeme olduğunun anlaşılması 1950 dedir. Günümüzde doymamış polyester reçineleri ilk hallerine göre çok daha üstün özelliklere sahiptirler.

Şirketimizin de sattığı hem Türkiye’de hem de dünyada CTP üretiminde en yaygın olarak kullanılan doymamış polyester reçineler, (kullanılan reçinelerin yaklaşık kabaca % 75’ni temsil ederler.) takviyeli plastikler içinde termoset gurubunda yer alan bir reçinedir. El yatırması gibi basit kalıplama tekniklerden en karmaşık makineleşmiş kalıplama tekniklerine kadar her tür kalıplama tekniğine hitap eder. Polyester reçineler, çok geniş bir kimyasal aileyi kapsar ve genel olarak dibazik asitlerle polihidrik alkollerin kondensasyon reaksiyonu sonucunda elde edilirler.

Dibazik Asit + Polihidrik Alkol  Polyester Reçine + H2O

Kullanılan dibazik asit türüne bağlı olarak,doymamış polyester reçineler, kompozitin genel amaçlı veya kimyasal dayanımlı olmasını sağlayacak şekilde “ortoftalik” veya “izoftalik” olarak adlandırılır.

POLYESTER NEDİR

Fiberglass Cam Elyafı Nedir ?

Fiberglass Cam Elyafı Nasıl Uygulanır ?

fiberglass, cam elyafının polyester ile uygulanarak sertleşmesinden elde edilir. fiberglass çevremizde bir çok alanda kullanılır, otomobilden deniz araçlarına , su depolarından banyo küvetine ve aklınıza gelebilecek ahşap yada çelikten mamül edilen her şeye alternatif olarak kullanılabilir.

fiberglass yapımında en önemli şey kalıptır, elinizde bir kalıp var ise o kalıptan bir mamül üretmek oldukca kolay ve eğlencelidir. Fakat elimizde bir kalıp yoksa , hayal gücümüzü ve birazda el becerimizi kullanarak bir kalıp oluşturduktan sonra bu kalıba fiberglass dökebiliriz. Tabi ki bu ilk denemede oldukca zor olacaktır, iki – üç belkide daha fazla deneme yanılma yöntemi ile tam olarak istediğimiz şeyin kalıbını oluşturabiliriz.

Elbetteki kısıtlı imkanlarla ve el yapımı bir kalıp yapmak çok zor olacaktır, fakat elimizde bulunan mesela orjinal bir grenajı kalıp olarak kullanıp birebir kopyasını da çok kolay yapabilirsiniz.

Fiberglass Cam Elyafı Peki nereden temin edebiliriz?

fiberglassı kişisel kullanım için en kolay oto sanayi siteleri yada tamircilerine yakın bir nalbur yada yapı marketten temin edebilirsiniz. En çok bulunan satış şekli “fiberglass Tamir Takım Seti” olarak adlandırılır. Bu sette bir miktar Cam Elyaf, bir miktar Polyester ve Sertleştiricisi bulunur. Bu miiktarlar ile küçük parçalar üretebilir yada adındanda anlaşıldığı gibi parçaların tamirlerini yapabilirsiniz.

Daha büyük parçalar yada geniş kullanım alanları için Polyesteri ve Cam Elyafını ayrı ayrı satın alabilirsiniz. Ama bu şekilde satış yapan bir nalbur yada yapı market bulmanız tamir takımı almanız kadar kolay olmayacaktır.

Fiberglass Cam Elyafı Ne kadarlık bir ücreti vardır?

Örnek olarak şöyle söyliyeyim, race bir motorun yan grenajına (bir adet) yaklaşık 1 kilo polyester ve 2-3 paket cam elyafı yeterli olur. Buda 10 – 15 YTL arası bir ücrete temin edilebilir.

Fiberglass Cam Elyafı Nasıl uygulanır?

Uygulamasını kabaca anlatmaya çalışacağım, buyrun başlıyalım…

Öncelikle bize bir kalıp lazım, diyelimki bir grenajı kopyalayacaksınız. Önce grenajın iç tarafına “Kalıp Ayırıcı” olarak satılan kimyasal maddeyi sürüp grenajın içkısmına fiberglass uygulamasını yapıp , kuruduktan sonra orjinal grenajı kalıpdan çıkararak elde ettiğimiz bu kalıbın üzerine fiberglass döküp orjinalin bire bir kopyasını elde edebilirsiniz.

Yani eldeki numune grenaja bir seferde uygulama yapıp kopyalama yapamazsınız, çünkü iç tarafa dökerseniz bir numara ufak, dış tarafa dökerseniz bir numara büyük olacaktır döktüğünüz malzeme.

Bu yüzden önce iç tarafa döküp bu elde edileni kalıp olarak kullanarak üzerine uygulama yolu ile istediğiniz adette üretebilirsiniz.

Grenaj dökümü zor ve ustalık isteyen bir iştir, ilk denemelerde başarısız olma ihtimaliniz yüksek. Fakat küçük uygulamalarda başarı oranınızı artırabilirsiniz.

Mesela gelin bir mono kapak yapalım arka sele yerine;

Yine bize bir kalıp lazım, kalıbı nasıl yapabiliriz? Kartondan , mukavvadan, tahtadan yada sac dan. Kolayımıza yada yapacağımız şeye en uygun ne ise ondan bir kalıp çıkarmamız lazım önce. Elbette bu çıkardığımız kalıp sağlam ve dayanıklı olmalıdır, çünkü polyesteri cam elyafa emdirirken fırça ile bastırarak güç uygulamamız gerekecek.

Kalıbı oluşturduktan sonra kalıbın üstüne kalıp ayırıcı sürmemiz kuruduktan sonra fiberglassı kalıptan ayırmaya yardımcı olur. Fakat kolay ve fazla girintili olmayan bir kalıpda aliminyum folyoda işimizi rahatca görür.

Başlıyalım ;

Önce küçük bir kaba az miktarda polyester döküp sertleştirici ekleyin ve karıştırın. Fazla sertleştirici daha çalışmanız bitmeden kaptaki polyesteri donduracağı gibi az sertleştiricide geç donma yaparak canımızı sıkabilir. Ne kadar polyestere ne kadar sertleştirici katacağınızı elinizdeki polyester ve sertleştirici ölçeklerini hesaplayarak yapabilirsiniz. Aldığınız ürünü üreten firma polyesterin yanında verdiği sertleştiriciyi (beraber satılır) hesaplayarak vermiştir.

Aliminyum folyo sarılmış kalıbımızın bir ucuna polyesterimizi fırça yardımı ile sürüp cam elyafımızı üzerine yapıştırıyoruz, bu arada cam elyafımızı daa önce küçük parçalar halinde kesip hazırda bulundurmalıyız. Cam elyafını kalıba yerleştirdikten sonra tekrar fırça ile polyesteri cam elyafın üzerine hafif hafif bastırarak emdiriyoruz.

Cam elyafı yeterli emmeyi yaptıktan sonra başka bir parça elyafı elimize alıp tekrar aynı uygulamayı yaparak kalıbın tamamını cam elyafı sarıp polyester emdirilmiş hale getirmemiz lazım. Hızlı olmamız lazım çünkü kapdaki polyester donmaya başladıkca emme işlemi zorlaşacaktır.

Uygulama bittikten sonra yaklaşık yarım saatte fiberglass kurumuş olur, ortam sıcaklığı ve sertleştirici oranı bu zamanı değiştirebilir. Malzeme kuruduktan sonra kalıptan ayırmamız gerekiyor.

Taşlama motoru ile fazlalıklarını kesip kabaca şeklimizi tamamlıyoruz.

Fiberglass Cam Elyafı Kesme işlemi esnasında çıkan tozu teneffüs etmeyin, sağlığa zararlıdır.

Öyle dümdüz olmasın tabiki, biraz şekil verelim. Ana kalıp oluştuktan sonra üzerinde istediğiniz şekillemeyi yapabilirsiniz.

Vereceğiniz şekil hayal gücünüze ve sanatcı ruhunaza kalmış artık, sanattan yoksun bu kardeşinize gülmemenizi rica ederim fiberglass Zira benim amacım uygulamayı anlatmak, güzel bişey meydana getirmek değil.

Şekillendirme işlemide tamamlandıktan sonra gerekli yerlere tekrar fiberglass uyguluyoruz ve tekrar kurumaya bırakıyoruz. Aslında en güzeli vereceğimiz şekli kalıp ile oluşturmak ve tek seferde dökmetir, ama öyle bir kalıbı yapmak zor olacaktır.

fiberglass ile işimiz bitti, sıra geldi macunlamaya. Macunlama için gerekli olan macunun cinsi her yerde kolayca bulabileceğiniz çelik macundur (Polyester macun) Yine bu macunu bir kabda sertleştiricisi ile hazırlayıp malzemeye uyguluyoruz.

Birinci kat macun bittikten sonra kabaca zımparalayıp ikinci kat macunu atıyoruz. Sonra gerekli ise üçüncü katı atmalıyız, zımparalandıktan sonra yüzeyde hiç hata kalmıcayana kadar macunlama gerekli. Yani pürüzsüz bir yüzey elde etmeden boyaya geçmeyin.

Sıra geldi boyaya, macunlama işi bittikten sonra ince zımpara yapıp hatasız bir yüzey elde etmeliyiz.

Boyama işlemi yine daha önce anlattığım gibi sprey boya ile kolayca halledilebilir.

İki kat boya yeterli gelir temiz bir yüzeye, sonra isteğe bağlı vernik uygulanırsa daha hoş durur.

Fiberglass Cam Elyafı Nedir

Fiberglass Cam Elyafı Nedir

 

Jelkot Nedir ?

Jelkot Nedir ? , kompozit malzemelerin özellikle cam elyaf takviyeli plastiklerin (CTP), en üst katmanında yer alan ve yüzey görünüm kalitesini artırmanın yanında, CTP ürünün dış ortam performansını sağlayan malzemedir. Genel olarak jelkotlar, epoksi veya doymamış poliester reçinesi esaslıdır.

Jelkot Nedir

Jelkot Nedir ?

 

Kobalt Nedir ? Kobalt Nasıl Kullanılır ?

%1 Kobalt

Polyester reçinelerde şeffaflık gerektiren dökümlerde %1 lik kobalt oktoat kullanılmaktadır. Bu hızlandırıcı polyester reçine, jelkot ve vinilester reçinelerin sertleşmesinde mek peroksit ile birlikte kullanılmaktadır.Şeffaf Kobalt – Hızlandırıcı sertleştiriciye yardım ederek reaksiyonun başlamasını sağlar. Kobalt oda sıcaklığında reaksiyonu hızlandırarak jelkot, polyester ve vinilesterin sertleşmesine yardımcı olur. Bu reaksiyon sonucunda kompozit ürün nihayi formunu alır. Hızlandırıcı miktarı ortam sıcaklığına , istenilen jel süresine ve reçineye göre değişiklik gösterir.

POLYESTER NEDİR

Kobalt Nedir ? Kobalt Nasıl Kullanılır ?

 

Mek Polyester Dondurucusu Nedir ?

MEK-Peroksit Dondurucu reçineleri kürleştirmek için kullanılır.


Genel Özellikler:
Oda sıcaklığında kürleşme sağlar

Havalandırılmış ortamlarda güneş ışından uzak bir şekilde orjinal ambalajlarında depolanmalıdır

Genel olarak %1-2 oranında kullanılması tavsiye edilir. Kullandığınız reçineye göre farklı oranlarda katılmaktadır. Lütfen ürünü kullanmadan önce reçinenizin üzerindeki etikette yer alan kullanım oranlarını kontrol ediniz.
Mek Polyester Dondurucusu Nedir

Mek Polyester Dondurucusu Nedir

 

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz